Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Πώς να δείτε ακριβώς όπου λήφθηκε μια φωτογραφία (και πως να κρατήσετε την τοποθεσία σας ιδιωτική)



Τα  μοντέρνα smartphone ενσωματώνουν τις συντεταγμένες του GPS σε κάθε φωτογραφία που λαμβάνουν. Ναι, αυτές οι φωτογραφίες που παίρνετε έχουν τα δεδομένα θέσης ενσωματωμένα σε αυτήν - τουλάχιστον από προεπιλογή. Πολλές σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές επίσης το κάνουν αυτό.

Μπορείτε συχνά να παίξετε το ντετέκτιβ του Διαδίκτυου, κρυφοκοιτάζοντας σε κρυφές λεπτομέρειες στις φωτογραφίες που βλέπετε σε απευθείας σύνδεση για να μάθετε πού ελήφθησαν. Μπορεί να θέλετε να αποκρύψετε τις πληροφορίες αυτές όταν υπάρχει ανταλλαγή ευαίσθητων φωτογραφίων στο διαδίκτυο.


Βρείτε τις συντεταγμένες GPS

Αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται ως "μεταδεδομένα" ενσωματωμένες στην φωτογραφία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε τις ιδιότητες του αρχείου και  να τις αναζητήσετε. Είναι λίγο σαν το δυνητικά επιβαρυντικά στοιχεία που μπορούν να αποθηκευτούν μαζί με τα έγγραφα του Microsoft Office ή των PDF αρχείων.

Αυτό είναι ενσωματωμένο στα Windows. Κατεβάστε το αρχείο εικόνας στον υπολογιστή σας, κάντε δεξί κλικ, επιλέξτε Ιδιότητες, και κάντε κλικ στην καρτέλα Λεπτομέρειες. Ψάξτε για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος  κάτω απο τις συντεταγμένες GPS.




Σε Mac, κατεβάστε το αρχείο, κάντε δεξί κλικ (ή Control-κλικ σε αυτό) και επιλέξτε Get Info. Θα δείτε το γεωγραφικό μήκος και πλάτος στις συντεταγμένες υπό περισσότερες λεπτομέρειες.


Σίγουρα, μπορεί να είστε σε θέση να δείτε αυτές τις πληροφορίες με μία "EXIF viewer" εφαρμογή, αλλά τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό ενσωματωμένο.Αυτή η πληροφορία δεν είναι ενσωματωμένη σε κάθε φωτογραφία. Το πρόσωπο που πήρε τη φωτογραφία μπορεί να έχει απενεργοποιήσει αυτό το χαρακτηριστικό στο τηλέφωνό του ή να αφαιρεσει χειροκίνητα τα στοιχεία EXIF ​​αργότερα. Πολλές υπηρεσίες κοινής χρήσης εικόνων σε απευθείας σύνδεση - αλλά όχι όλες τους - θα αφαιρέσουν αυτόματα τα στοιχεία γεωγραφικού εντοπισμού για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Αν δεν μπορείτε να δείτε αυτά τα στοιχεία,  έχουν απομακρυνθεί από (ή δεν περιλαμβάνονται) στο αρχείο εικόνας. 
Ταιριάξτε τις συντεταγμένες σε μια τοποθεσία σε ένα χάρτη

Αυτές είναι πρότυπες συντεταγμένες GPS, έτσι απλά πρέπει να τους ταιριάξετε σε μια τοποθεσία στο χάρτη για να βρείτε που είχε ληφθεί η φωτογραφία  στην πραγματικότητα. Πολλές υπηρεσίες χαρτογράφησης προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα - μπορείτε να συνδέσετε τις συντεταγμένες κατ 'ευθείαν στο Google Maps, για παράδειγμα. Η Google παρέχει οδηγίες για τη σωστή μορφοποίηση των συντεταγμένων για το Google Maps. Συνδέστε τις συντεταγμένες σε μια τέτοια υπηρεσία και θα δείτε ακριβώς όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία σε ένα πραγματικό χάρτη.

Να θυμίσουμε ότι αυτά είναι μόνο τα μεταδεδομένα και θα μπορούσε να πλαστογραφηθούν, αλλά είναι αρκετά σπάνιο  κάποιος να μπει στον κόπο να δημιουργήσει ψεύτικα μεταδεδομένα αντί να τα αφαιρέσει εντελώς. Είναι επίσης δυνατό για την GPS τοποθεσία  να είναι σωστή ώς ένα κομμάτι. Ένα τηλέφωνο ή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μπορεί απλά να έχουν χρησιμοποιήσει την τελευταία γνωστή θέση της, αν δεν μπορούσε να πάρει μια ενημερωμένη ένδειξη του σήματος GPS κατά τη λήψη της φωτογραφίας. 



Πώς να σταματήσετε την Ενσωμάτωση Συντεταγμένων GPS στις φωτογραφίες σας 

Αν θέλετε να  απενεργοποιήσετε εντελώς αυτό το χαρακτηρηστικο, μπορείτε να πάτε στην εφαρμογή της κάμερας του τηλεφώνου σας και να απενεργοποιήσετε τη ρύθμιση τοποθεσίας. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τα ενσωματωμένα δεδομένα EXIF ​​πριν από την ανταλλαγή ενδεχομένως ευαίσθητων φωτογραφίων σας. Εργαλεία είναι ενσωματωμένα  απευθείας στα Windows, Mac OS X, και άλλα λειτουργικά συστήματα.

Να θυμίσουμε ότι αυτές οι συντεταγμένες χρησιμοποιούνται για να σας βοηθήσουν επίσης. Για παράδειγμα, με μια υπηρεσία όπως το Google+ Φωτογραφίες, Yahoo! 'S Flickr ή το iCloud Photo Library της Apple, μπορείτε να οργανώσετε τις φωτογραφίες σας και να τις προβάλετε με βάση από όπου ελήφθησαν. Μπορείτε πάντα να αφαιρέσετε τις πληροφορίες της θέσης σας, αν θέλετε να μοιραστείτε μια φωτογραφία - γι 'αυτό και τόσες πολλές υπηρεσίες θα αφαιρέσουν αυτόματα τις λεπτομέρειες geolocation όταν μοιράζεστε τη φωτογραφία με κάποιον άλλο.

Σε ένα iPhone, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις, πιέστε Απόρρητο και πατήστε Location Services. Πατήστε την εφαρμογή κάμερας από τη λίστα και επιλέξτε "Ποτέ" για να "Επιτρέψτε πρόσβαση στην τοποθεσία." Η εφαρμογή Κάμερα, δεν θα έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας και δεν θα είναι σε θέση να το ενσωματώσετε σε φωτογραφίες.

Στο Android, η διαδικασία αυτή διαφέρει από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Διαφορετικοί κατασκευαστές περιλαμβάνουν τις δικές τους
προσαρμοσμένες εφαρμογές  μηχανής, ακόμη και η εφαρμογή φωτογραφική μηχανή  του Android 4.4 δουλεύει με διαφορετικό τρόπο από το Android 5.0. Ψάξτε τις γρήγορες ρυθμίσεις του app της κάμερα σας ή  στην οθόνη ρυθμίσεων και αναζητήστε μια επιλογή που απενεργοποιεί αυτή τη δυνατότητα - ή απλά να εκτελέσετε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να μάθετε πώς να το απενεργοποιήσετε στο τηλέφωνό σας  και την εφαρμογή της κάμερα σας.



Τα μεταδεδομένα EXIF ​​που αποθηκεύονται μαζί με φωτογραφίες περιλαμβάνουν και κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε ακριβώς ποιο μοντέλο της φωτογραφικής μηχανής (ή το smartphone) χρησιμοποιείσαι το κάποιος  για να τραβήξει τη φωτογραφία. Μπορείτε, επίσης, να εξετάσετε τις ρυθμίσεις έκθεσης και άλλες λεπτομέρειες.Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία δεν θεωρούνται  τόσο ευαίσθητα όπως οι GPS λεπτομέρειες  της τοποθεσία - αν και οι επαγγελματίες φωτογράφοι μπορεί να θέλουν να κρατήσουν τα κόλπα και τις ρυθμίσεις τους μυστικό. 
 

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain