Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Πως να διαγράψετε,μετακινήσετε και να μετονομάσετε κλειδωμένα αρχεία στα Windows




Τα Windows δεν θα σας επιτρέψουν να τροποποιήσετε αρχεία που τα ανοιχτά  προγράμματα έχουν κλειδώσει. Αν προσπαθήσετε να διαγράψετε ένα αρχείο και  δείτε ένα μήνυμα ότι είναι ανοιχτό σε ένα πρόγραμμα, θα πρέπει να ξεκλειδώσετε το αρχείο (ή να κλείσετε το πρόγραμμα).


Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι σαφές το πρόγραμμα το οποίο έχει κλειδώσει ένα αρχείο - ή μια διαδικασία που εκτελείτε στο backround  μπορεί να έχει κλειδώσει ένα αρχείο και δεν έχει τερματιστεί σωστά. Θα πρέπει να ξεκλειδώσετε το επίμονο αρχείο ή φάκελο για να το τροποποιήσετε.

Σημείωση: Η απελευθέρωση ορισμένων αρχείων και η διαγραφή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τα ανοιχτά προγράμματα. Μην ξεκλειδώσετε και  διαγράψετε τα αρχεία που πρέπει να παραμείνουν κλειδωμένα, συμπεριλαμβανομένων αρχεία συστήματος των Windows.

Unlocker



Το Unlocker είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για το ξεκλείδωμα αρχείων. Με εγκατεστημένο το Unlocker, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ σε ένα επίμονο αρχείο ή φάκελο και να επιλέξτε Unlocker. (Σημειώστε ότι το Unlocker προσπαθεί να εγκαταστήσει την γραμμή εργαλείων Βαβυλώνα κατά τη διαδικασία εγκατάστασης - προσέχετε να  καταργήσετε αυτή την επιλογή.)

Θα δείτε μια λίστα των διεργασιών που έχουν κλειδώσει το αρχείο ή το φάκελο. Μπορείτε να σκοτώσει τις διαδικασίες γρήγορα ή να ξεκλειδώσετε το αρχείο, αφήνοντας τις διεργασίες να τρέχουν. Σημειώστε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν μια διαδικασία αναμένει αποκλειστική πρόσβαση σε ένα αρχείο.

Μόλις το αρχείο είναι ξεκλείδωτο, μπορείτε να διαγράψετε, να μετακινήσετε ή να το μετονομάσετε  κανονικά.

Process Explorer




Μπορείτε επίσης να ξεκλειδώσετε ένα αρχείο με το διαχειριστή  διαδικασιών Process Explorer. Για αρχή, εκτελέστε το Process Explorer  ως διαχειριστής - μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσα από το Process Explorer κάνοντας κλικ στο File και επιλέγοντας Show Details for All Processes.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο μενού Εύρεση και επιλέξτε Find Handle ή DLL. (Ή πατήστε Ctrl + F.)



Αναζητήστε το όνομα του από το κλειδωμένο αρχείο ή φάκελο.



Επιλέξτε το κλειδωμένο αρχείο ή φάκελο και θα δείτε στο πλαίσιο λεπτομέρειες στο κάτω μέρος του παραθύρου Process Explorer.

Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Close Handle. Αν  πολλαπλές διεργασίες  παρατίθενται στο παράθυρο αναζήτησης, θα πρέπει να αφαιρέσετε και να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για να κλείσει το αρχείο που επιλέξατε για κάθε διαδικασία που το χρησιμοποιεί.

Μπορείτε τώρα να διαγράψετε ή να τροποποιήσετε το αρχείο κανονικά.



Σε γενικές γραμμές, ένα αρχείο δεν θα κλειδωθεί μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας - εκτός αν το πρόγραμμα που είναι κλειδωμένο είναι ένα πρόγραμμα εκκίνησης που κλειδώνει το αρχείο αμέσως μόλις συνδεθείτε Εάν έχετε ένα επίμονο αρχείο ή φάκελο και δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε κάποιο από τα κόλπα εδώ, μπορείτε να κάνετε απλά επανεκκίνηση του υπολογιστή σας . Θα πρέπει να είστε σε θέση να διαγράψετε, να μετακινήσετε ή να μετονομάσετε το αρχείο, το συντομότερο τα Windows επανέρθουν.

Αν το αρχείο είναι κλειδωμένο από ένα πρόγραμμα εκκίνησης, μπορείτε να εκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία για να το διαγράψετε από εκεί. Πατήστε το πλήκτρο F8 κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης και επιλέξτε Safe Mode για να εκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία. Εάν χρησιμοποιείτε τα Windows 8, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική διαδικασία για να εισέλθετε σε ασφαλή λειτουργία. Διαγράψτε (ή κίνηση) το αρχείο σε ασφαλή λειτουργία και  επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain