Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πρέπει να αφήνω το Laptop μου στη πρίζα ακόμα και εάν είναι φορτισμένη η μπαταρία?




Είναι ένα από τα αιώνια ερωτήματα της ανθρωπότητας(!) που όμως δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Με το σημερινό άρθρο θα προσπαθήσω να ξεδιαλύνω μερικά ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα και η απόφαση δικιά σας.


Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη ούτε "αφήστε το οπωσδήποτε να φορτίζει" ούτε "Βγάλτε το αμέσως από την πρίζα". Οι μεγάλες διαφορές στο σχεδιασμό των laptops,στους τύπους μπαταρίας τους και στα ενσωματωμένα κυκλώματα επαναφόρτισης της μπαταρίας  είναι υπεύθυνες για το ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

Το σημαντικότερο το οποίο μικραίνει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι η θερμοκρασία. Εάν ζεσταίνεται μικραίνει η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την έχετε σε ένα δροσερό μέρος όταν είστε στο σπίτι. Αλλά σε περίπτωση που είναι μπαταρία ιόντων λιθίου (Li-on) δεν πρέπει να αποφορτίζεται τελείως οπότε να προσέχετε να την έχετε φορτισμένη τακτικά.

 Γενικά αυτού του τύπου οι μπαταρίες δεν πρέπει να αποφορτίζονται αλλά περίπου σε κάθε 30 επαναφορτίσεις θα πρέπει να της κάνετε πλήρη επαναφόρτισης  Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορείτε να τις επαναφορτίζετε όποτε σας βολεύει χωρίς να καταστρέψετε την χωρητικότητα της μπαταρίας. Επίσης δεν απαιτείται κάθε φορά πλήρης αποφόρτιση και έπειτα φόρτιση όπως στις μπαταρίες νικελίου προκειμένου να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι στη μπαταρία, οι οποίοι εμποδίζουν την πλήρη φόρτιση και εν τέλει μειώνουν την αυτονομία και την απόδοση της μπαταρίας. Το γεγονός ότι η μπαταρία δεν «θυμάται», άρα δεν επηρεάζεται από προηγούμενες χρήσεις που έχει υποστεί εξασφαλίζει ότι θα σας παρέχει κάθε φορά τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Για το ερώτημα εάν θα πρέπει να έχετε το laptop στην πρίζα και την μπαταρία φορτισμένη επίσης δεν υπάρχει σαφής απάντηση!  Ο λόγος που δεν υπάρχει πρόβλημα εάν ενώ είναι φορτισμένο πλήρως το έχετε στη πρίζα είναι ότι μόλις φορτίσει πλήρως η μπαταρία ο ηλεκτρισμός που διοχετεύεται από την πρίζα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την λειτουργία του laptop σας και όχι για φόρτιση. Ο μόνος λόγος που μπορεί να είναι κακό είναι σε περίπτωση υπερθέρμανσης του laptop σας. Σε κανονικές συνθήκες η θερμοκρασία του πρέπει να είναι γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου, σε περίπτωση που παράγεται περισσότερη θερμότητα λόγω ενός παιχνιδιού για παράδειγμα τότε καλό θα ήταν να την αφαιρέσετε ακόμα και εάν είναι μπαταρία ιόντων λιθίου.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain