Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί να πουλήσετε τώρα το iPhone 4S σας

Οι φήμες για τα χαρακτηριστικά και την κυκλοφορία του iPhone 5, όπως όλα δείχνουν, θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο του 2012. Επί μήνες, «διαρρέουν» λεπτομέρειες για κάθε του εξάρτημα και ενώ η ημερομηνία κυκλοφορίας του παραμένει μυστήριο, τοποθετείται μέσα στον Σεπτέμβριο (οι τελευταίες φήμες μιλούν για την 12η Σεπτεμβρίου, σήμερα, άλλοι για την 21η Σεπτεμβρίου), ή το αργότερο τον Οκτώβριο. Όσο πλησιάζουμε στο φθινόπωρο όμως, τόσο αυξάνεται η προσφορά μεταχειρισμένων προηγούμενων μοντέλων iPhone και όπως όλοι ξέρουμε, αυτό μειώνει την τιμή τους.
 To επόμενο μοντέλο έρχεται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2012. Η προσφορά μεταχειρισμένων θα αυξηθεί, χωρίς να ακολουθεί με τον ίδιο ρυθμό η ζήτηση, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Το iPhone, μας λέει εκπρόσωπος γνωστού διαδικτυακού καταστήματος πώλησης μεταχειρισμένων κινητών, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Ναι, τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για να πουλήσει κανείς το παλιό iPhone του και να αξιοποιήσει τα μετρητά για την αγορά του επόμενου μοντέλου. Η τιμή του iPhone 5 αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του iPhone 4S, όπως συνήθως κατορθώνει η Apple, και το μικρότερο 4S μάλλον θα παραμείνει στην αγορά σε μειωμένη επισήμως τιμή.


Το iPhone 4S κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2011 στην ελληνική αγορά και παραμένει εντός εγγύησης από την Apple επί έναν χρόνο. Στην αγορά των μεταχειρισμένων, είναι προφανές ότι θα πετύχετε καλύτερη τιμή όσο μεγαλύτερη είναι η υπολειπόμενη περίοδος εγγύησης από την κατασκευάστρια εταιρεία -μάλιστα στην περίπτωση της Apple, συχνά δεν επισκευάζονται αλλά αντικαθίστανται οι συσκευές με νέες. Γι'αυτό θα πρέπει να προσκομίσετε και την απόδειξη αγοράς του iPhone.


Φυσικά, θα κερδίσετε τα μέγιστα, εάν η κατάσταση του iPhone είναι βέλτιστη, με την συσκευασία και τα συνοδευτικά του. Mια γρατζουνιά θα ρίξει την τιμή σε απροσδιόριστο βαθμό.


Στην καλύτερη περίπτωση, εάν πουλήσετε τώρα το iPhone 4S 16GB -το δημοφιλέστερο- θα πάρετε γύρω στα 430 ευρώ. Θυμίζουμε ότι το iPhone 4S κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου 2011 και κόστιζε 669 ευρώ. Το iPhone 4 16GB κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά στα 659 ευρώ.


Για το iPhone 4 θα πάρετε γύρω στα 330 ευρώ και για το παλαιότερο iPhone 3GS γύρω στα 200 ευρώ.


Η τιμή του iPhone 5 αλλά και των παλαιότερων μοντέλων θα επηρεαστεί και από τις επιδοτήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Όταν κυκλοφόρησε το iPhone 4S, η Vodafone και η Cosmote το επιδοτούσαν στα 24μηνα συμβόλαια και, με πάγιο 55-60 ευρώ το μήνα, το έδιναν αντί 199 ευρώ. Η τιμή των παλαιότερων μοντέλων έπεφτε ακόμα περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα διετή προγράμματα με αυτό το πάγιο, μηδενίστηκε το κόστος απόκτησης του iPhone 4, του προηγούμενου τότε μοντέλου. Ανάλογη τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του iPhone 5, γεγονός που σας δίνει έναν ακόμα λόγο να πουλήσετε τώρα το iPhone 4S ή, πόσο μάλλον, κάποιο προγενέστερο μοντέλο.


Είναι αλήθεια ότι η τιμή των iPhone δεν γνωρίζει τις αναταράξεις στις τιμές των άλλων smartphone. Η τιμή του διατηρείται σταθερά ψηλά, γεγονός που εξηγείται από την υψηλή ζήτησή του, μας λένε άνθρωποι της αγοράς. Όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν το iPhone υποδεέστερο του Samsung Galaxy S III και δέχονται να το ανταλλάξουν αφού το S III «είναι καλύτερο τηλεφωνάκι».


Πάντως και η αγορά των μεταχειρισμένων κινητών τηλεφώνων πλήττεται από την οικονομική δυσπραγία. «Ο κόσμος δεν έχει να πάρει ψωμί, θα σκεφτεί το τηλέφωνο;», μας βεβαιώνουν, ακόμα κι αν πρόκειται για ανθρώπους που άλλοτε αυτοχαρακτηρίζονταν ενθουσιώδεις λάτρεις της τελευταίας τεχνολογίας. Ακόμα και μεταχειρισμένο, το iPhone 4S 16GB πωλείται σήμερα γύρω στα 460 με 470 ευρώ.


Συνοπτικά:


  • Με την έλευση του iPhone 5, η τιμή του iPhone 4S αναμένεται να μειωθεί επισήμως.
  • Όσο πλησιάζουμε στην κυκλοφορία του iPhone 5 αυξάνεται η προσφορά μεταχειρισμένων iPhone 4S προς πώληση.
  • Η επιδότηση του iPhone 4S από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε προγράμματα με χαμηλότερο πάγιο θα αποτελέσουν μια ακόμα εναλλακτική για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Μπορεί ακόμα και να μηδενιστεί το κόστος απόκτησής του στα προγράμματα με πάγιο 40 ευρώ.
  • Όσο περισσότερο απέχουμε από τον Νοέμβριο του 2012, τόσο μεγαλύτερη είναι η υπολειπόμενη περίοδος που το iPhone 4S καλύπτεται από την εγγύηση του κατασκευαστή.
  • Ο ανταγωνισμός με την Samsung έχει γίνει αισθητός και στην αγορά με των μεταχειρισμένων.
Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain